Fractura consolidata

Tratamentul este fractura consolidata si are ca obiectiv reconstructia anatomica si stabilizarea chirurgicala sigura a ambelor fractura consolidata. Complexitatea traumatismului si dificultatea tratamentului fac ca prognosticul sa ramana sever, dominat de riscul de pseudartroza absenta consolidarii osuluiredoare si calus vicios deformarea osului.

Aceste complicatii tardive reprezinta adevarate provocari de tratament, chiar si in cazul ortopezilor experimentati. Adrian Blesneacmedic primar ortopedie si traumatologie, cu experienta in traumatologia complexa, inclusiv in corectarea complicatiilor si sechelelor dupa tratamentele esuate, a tratat cu succes in cadrul Departamentului de Ortopedie al Spitalului Puls Regina Maria din Targu Mures o pacienta tanara care s-a prezentat cu o pseudartroza de tibie si o deformare severa a femurului cu invaliditate importanta de aproximativ 3 ani.

fractura consolidata

O interventie de reconstructie complexa in doi timpi operatori a permis restaurarea planurilor anatomice corecte, stabilitatea si consolidarea fracturilor. Florina, o tanara de 35 de ani, a suferit in urma cu aproximativ 4 ani o fractura severa la nivelul membrului inferior drept ca urmare a unui accident rutier cu impact mare.

Fragmentele osoase au fost fixate chirurgical, practicandu-se osteosinteza cu placa si suruburi in cadrul unui spital din nordul tarii.

Evolutia nu a fost insa favorabila, deoarece, dupa indepartarea prematura a materialelor de osteosinteza, fractura de tibie fractura consolidata transformat in pseudartroza laxa osul nu s-a consolidatiar la nivelul femurului a aparut o curbura in varus picior in paranteza care i-au creat pacientei o invaliditate grava. Au fost multe incercari la diversi medici ortopezi, care insa m-au dezamagit. Dupa ce vedeau radiografia, nu-mi dadeau nicio sansa.

Am fractura consolidata ca nu voi mai putea sa calc vreodata pe piciorul drept, ca nu voi mai putea merge niciodata ca inainte.

Adrian Blesneac care din primul moment mi-a explicat ca intr-adevar, este o situatie complicata, care insa se poate trata, ca exista solutii pentru reconstruirea fractura consolidata meu. Ca voi putea merge din nou. Pentru prima data dupa mult timp, aveam curaj si incredere in medici. Au urmat doua operatii si perioade lungi de recuperare care continua si acum.

fractura consolidata

Nu stiu cum sa-i multumesc domnului doctor Blesneac pentru tot ce a facut pentru mine! Exista oameni printre noi! Sunt foarte bucuroasa ca fractura consolidata au reusit, ca totul este bine acum. Sunt aproape 4 ani de fractura consolidata accident, o calatorie grea si lunga. Am pierdut mult in tot acest timp. Baietelul meu avea atunci 1 an si 7 luni. Am atat de mult de recuperat! Insa acum stiu ca voi putea sa ma joc cu el, sa alerg impreuna cu el si sa-i fiu alaturi.

In augustDr. Adrian Blesneac a intervenit chirurgical la nivelul tibiei si a practicat cura chirurgicala a pseudartrozei, cu osteoplastie cu grefon osos prelevat din creasta iliaca urmata de osteosinteza cu placa blocata si suruburi. Evolutia a fost buna, pacienta la 3 luni postoperator mergea cu sprijin pe piciorul operat, dar acuza dureri la nivelul genunchiului, datorate deformatiei femurului in varus picior in paranteza.

Chirurgul ortoped a decis si a intervenit chirurgical in februarie pentru corectarea curburii accentuate a membrului inferior.

Refacerea planurilor anatomice s-a obtinut prin efectuarea unei osteotomiii de inchidere valgizare a femurului distal cu fixare interna cu placa anatomica. Pacienta este urmarita clinic si radiografic cu atentie.

Momentan, evolutia este una buna. Mobilitatea genunchiului este la 90 de grade in flexie. Pacienta a reluat mersul cu carje, fara sprijin pe piciorul operat, care va continua pentru urmatoarele 6 saptamani post-operator, urmand ca apoi sa reia mersul cu sprijin cu incarcare progresiva, asociat cu kinetoterapie si fizioterapie. A fost un caz dificil, insa cu final fericit. Afla mai multe despre vindecarea naturala a osului fracturat Fractura reprezinta o discontinuitate a osului din care rezulta fractura consolidata sau mai multe fragmente, produsa in urma unui traumatism.

La tineri sau la adultii care au oase sanatoase este nevoie de un fractura consolidata de intensitate mare pentru a se produce o fractura. In timp ce majoritatea tesuturilor din organism se vindeca cu cicatrice fibrozaosul se vindeca formand tesut osos nou. Vindecarea dupa o fractura este un fenomen complex, care implica factori biologici si mecanici care sunt doare articulația piciorului și brațului orchestrati astfel incat sa se produca consolidarea fracturii, cu vindecarea functionala a osului.

Consolidarea osului Oasele care alcatuiesc scheletul au o capacitate remarcabila de regenerare. De obicei fractura consolidata osului fracturat incepe imediat ce medicul ortoped a aliniat fragmentele osoase si le-a stabilizat la loc. In urmatoarele saptamani sau luni se formeaza continuu tesut fractura consolidata nou. Atata timp cat fragmentele osoase primesc o cantitate adecvata de sange si astfel, de substante nutritive, noul tesut va fuziona fragmentele osoase impreuna intr-un singur os.

Vindecarea osului fracturat presupune o succesiune de etape: initial apare o reactie inflamatorie care va declansa o cascada de evenimente care va duce la vindecarea fractura consolidata. Legatura dintre fragmentele de os fracturate se face intr-o prima etapa printr-un os imatur denumit calus care stabilizeaza frisoane persistente și dureri articulare osoase.

Calusul nu este suficient de rezistent pentru a sustine desfasurarea activitatilor obisnuite. Treptat, calusul devine tot mai puternic si in cele din urma se transforma in os matur. Acest raspuns natural se intampla in majoritatea cazurilor.

Sfat 1: Ce este o fractură consolidată

Circulatia sanguina buna la nivelul capetelor fragmentelor osoase rupte si stabilizarea fracturii cu ajutorul tijelor, placilor, Glucosamina Forța genetică a condroitinei sau fixatoarelor externe sunt factori critici pentru a se realiza o vindecare normala in cazul unei fracturi. Vindecarea defectuoasa a unei fracturi Totusi, la anumiti pacienti sau in cazul anumitor tipuri de fracturi, procesul normal de vindecare este foarte lent sau nu apare deloc.

Intarzierea in consolidare Intarzierea in consolidare apare atunci cand osul produce tesut nou, insa foarte lent, in decurs de luni. Este definita ca absenta progresului vindecarii evidentiate radiografic sau instabilitatea fracturii la examenul clinic dupa luni de la producerea fracturii. Absenta consolidarii normale pseudartroza Este situatia in care nu se produce os nou, astfel incat fractura nu se vindeca. Este definita ca acea fractura care nu se consolideaza intr-un interval de luni si la care nu exista semne progresive de vindecare timp de 3 luni consecutiv.

Este caracterizata prin prezenta unui tesut fibros sau cartilaginos in locul unde ar trebui sa existe o continuitate osoasa. Capetele fragmentelor de os care nu s-au consolidat intre ele vor fi mai mult sau mai putin mobile, comportandu-se ca o articulatie falsa. De aceea, o astfel de conditie este denumita pseudartroza. Articulatia falsa poate fi laxa sau stransa. Prin definitie, o astfel de fractura nu se va vindeca de la sine, tratamentul fiind exclusiv chirurgical.

Cel mai frecvent os la nivelul caruia poate sa apara pseudartroza este tibia. Consolidarea intr-o pozitie vicioasa calusul vicios O consolidare intr-o pozitie vicioasa inseamna vindecarea completa a fracturii, insa cu o aliniere anatomica incorecta.

Exista diferite pozitii anormale in care un os se poate vindeca. De exemplu, osul poate fi stramb, rotit sau mai scurt decat era inainte. O combinatie a acestor deformari poate fi, de asemenea, prezenta. Calusul vicios determina o umflatura vizibila sub piele, acolo unde osul nu este drept, ceea ce poate fi neplacut din punct de vedere cosmetic.

Osul care se vindeca astfel este mult mai fractura consolidata rezistent si determina afectarea functionala semnificativa a membrului respectiv, poate provoca durere si schiopatare, cu impact asupra activitatilor zilnice ale pacientului. Cauze Orice factor care perturba procesul normal de fractura consolidata poate genera aceste complicatii. Vindecarea necorespunzatoare a unei fracturi cu formarea unei pseudartroze se poate datora unor factori care tin de pacient, de tipul de fractura sau de metoda de stabilizare.

Stabilizarea inadecvata a fracturii, deficitul de flux sanguin sau existenta unui spatiu mare intre fragmentele fracturate pot fi astfel fractura consolidata cauze. In cazul consolidarii vicioase, fracturile cominutive - in care osul se rupe in trei sau mai multe bucati in functie de intensitatea traumatismului - pot fi o cauza a acestei complicatii, deoarece este mult mai dificil ca aceste fragmente multiple sa poata fi puse la loc impreuna, existand astfel o probabilitate mai mare de a se vindeca intr-o pozitie incorecta.

Identificarea acestor probleme este esentiala pentru corectarea lor si prevenirea consecintelor tratamentul nutriției pentru artroză a recaderilor. Consecinte Pseudartroza si consolidarea vicioasa sunt complicatii devastatoare ale unei fracturi pareza bolii articulare nivelul unui os lung, avand un impact considerabil asupra morbiditatii si calitatii vietii pacientului si reprezinta cazuri dificil de gestionat pentru ortopezi.

O fractura care nu se vindeca adecvat va determina sensibilitate, o umflatura si o durere resimtita profund fractura consolidata nivelul osului afectat. Adesea, osul nu este suficient de puternic pentru a sustine greutatea, se fractura consolidata si devine instabil si pacientul nu poate utiliza membrul respectiv.

Exista o limitare importanta in miscarile de flexie-extensie ale membrului respectiv. Simptomele pacientului nu se vor ameliora si functionarea membrului va ramane afectata.

  1. Fractura epifizei distale a radiusului Fractura epifizei distale de radius Generalitati Reprezintă una dintre cele mai frecvente fracturi, cu precădere la populația generală activă survenind după traumatisme importante sau la populația vârstnică, după traumatisme minime — fiind în acest caz un predictor al osteoporozei.
  2. A tras o articulație la genunchi
  3. ✿ Sfat 1: Ce este o fractură consolidată - 【Boală】 -
  4. Consecințele tratamentului necorespunzător Informații de bază Fractură consolidată - acest diagnostic este pus la mulți pacienți răniți.
  5. Fractura epifizei distale a radiusului
  6. Reinterventie cu succes dupa tratamentul esuat al unei duble fracturi | dust2.ro

Poate dura ani pana cand osul se va vindeca natural, daca aceasta vindecare se va realiza vreodata. In cazul consolidarii vicioase, simptomele sunt evidente dupa vindecarea fracturii, dar pot fi observate si fractura consolidata devreme. Cand calusul vicios apare la nivelul coapsei, pacientul poate schiopata sau va merge cu piciorul rotit intern sau extern. Poate avea dureri de sold, genunchi sau glezna la acelasi membru sau la celalalt, chiar daca aceste articulatii nu au fost afectate, deoarece consolidarea vicioasa modifica mecanica mersului, astfel incat celelalte articulatii vor prelua mai mult din greutatea corporala.

Tratament Managementul pseudartrozei si a consolidarii vicioase este o provocare pentru medicii ortopezi. Insa in cazul chirurgilor ortopezi experimentati, cu un plan de tratament adecvat, chiar si cele mai complexe, vechi sau invalidante pseudoartroze pot fi vindecate, iar calitatea vietii pacientului poate fi imbunatatita substantial sau chiar readusa la normalul de dinaintea producerii fracturii. Datorita naturii complexe a acestui domeniu al ortopediei, alegerea probleme tratament cu artroză cu laser fractura consolidata și articulațiile chirurg cu experienta importanta in traumatologie si in mod special, in tratamentul complicatiilor si al sechelelor dupa esecul de tratament, este esentiala.

Vindecarea pseudoartrozei si a consolidarii vicioase in urma unui tratament esuat reprezinta incercarea de a replica procesul natural de vindecare intr-un mediu mult mai dificil. Tratamentul chirurgical al pseudartrozei Pentru intarzieri in consolidare sau pseudartroze se va face cura chirurgicala a pseudartrozei prin abord prin decorticare, cu excizia tesutului fibros sau cartilaginos, dupa caz, urmata de aplicarea de grefon osos care sa permita recrearea mediului fractura consolidata al vindecarii normale a osului, la care se adauga un mediu mecanic favorabil care sa restabileasca stabilitatea mecanica.

Toti acesti factori vor asigura conditiile optime de vindecare osoasa.

fractura consolidata

Furnizeaza celule osoase proaspete celule stemproteine si alte substante chimice care apar in mod natural in os si care vor stimula producerea de celule osoase noi, astfel incat osul sa se vindece. Medicul ortoped poate utiliza o autogrefa, o fractura consolidata efectuata in acelasi timp cu procedura de stabilizare, in cadrul careia se recolteaza bucati mici de os din anumite parti ale corpului pacientului.

Frecvent, se foloseste os fractura consolidata recoltat printr-o mica incizie de la nivelul crestei osului bazinului creasta iliaca.

Cantitatea de os indepartata nu va determina leziuni functionale, structurale sau cosmetice la nivelul osului. O alternativa este folosirea de os recoltat de la cadavru alogrefa osoasa care este procesat si sterilizat pentru a minimiza riscul de infectie.

fractura consolidata

De asemenea, se pot folosi substituenti de os, care sunt produse fabricate, asemanatoare osului. Ofera un cadru pentru cresterea noului os si pot fi suplimentate cu alte produse care imita substantele chimice care se gasesc in osul natural si care fractura consolidata cresterea osoasa.

Substituentii ososi au proprietati osteostimulative, osteoconductive si antimicrobiene. Odata ce aceste implanturi osoase sunt pozitionate la nivelul fracturii, propriile celule osoase incep sa creasca la acest nivel si in cele din urma vor inlocui grefa cu celule sanatoase noi.

Prognosticul vindecarii unei pseudartroze depinde de mai multi factori, cum sunt varsta si starea generala de sanatate a pacientului, perioada de timp de la accidentarea initiala, numarul interventiilor chirurgicale anterioare, istoricul de fumat, precum si capacitatea pacientului de a coopera pentru tratament. Poate dura luni pana cand tratamentul sa aiba succes, fiind nevoie de rabdare si complianta din partea pacientului in a urma recomandarile medicului.

Pseudartroza (Neconsolidarea Fracturilor)

Tratamentul chirurgical al consolidarii vicioase Tratamentul calusului vicios la fractura consolidata membrului inferior implica frecvent o interventie chirurgicala pentru corectarea alinierii osului fracturat si imbunatatirea functiei piciorul implicat.

Consta in: Osteotomie - este o procedura de corectare a deformarii prin care se taie osul la nivelul sau in aproprierea zonei fracturii originale, cu scopul de a reface planurile anatomice corecte.

Fixare placi, suruburi - pentru a mentine in pozitie osul cat timp se vindeca. Recuperare Tratamentul de recuperare este la fel de important ca si interventia chirurgicala. Rezultatele vor fi cu atat mai bune cu cat recuperarea va fi instituita cat mai rapid si va fi urmata fara intrerupere. Reabilitarea si vindecarea sunt similare fracturii initiale. Durata de recuperare poate fi lunga si depinde fractura consolidata conditia fizica a pacientului si de complexitatea si extinderea complicatiei.

Fractură consolidată: ceea ce este, tratamentul, consecințele

Pe toata durata recuperarii, pacientul va fi supravegheat de catre medicul ortoped care va monitoriza progresul cu ajutorul unor radiografii seriate. Este esential ca pacientul sa respecte cu strictete recomandarile medicului. In functie de procedura specifica efectuata este posibil ca pacientul sa nu se poata sprijini cu toata greutatea pe picior inainte ca fractura sa fi inceput procesul de vindecare, folosirea minima a acestuia fiind esentiala pentru vindecarea fracturii.

Atunci cand i se va permite sa mearga, pacientul va avea nevoie de carje sau de un cadru pentru sprijin. Kinetoterapia este adesea necesara pentru revenirea cu succes fractura consolidata un nivel functional asemanator cu cel de dinaintea traumatismului. Scopul exercitiilor fizice este de a recastiga gradul de mobilitate fractura consolidata flexibilitate la nivelul articulatiei si de a imbunatati forta musculaturii membrului respectiv. Surse de informatie:.

Utilpostări